Kuidas pime-kanast kotkasilm sai!

Nüüd on see siis tehtud. 12 aasta pikkune prillide ja läätsedega žongleerimine sai lõpu paar päeva tagasi, kui osav laser lihvis mu silmi nii, et punane jutt ees ja kärsahais taga - tulemuseks uus elukvaliteet. Protseduur iseenesest oli väga mugavaks tehtud ja möödus kiirelt, tunda võis vaid natuke survet, silmatilkade niiskust ja juba mainitud kärsahaisu. Samal ajal oli võimalik jälgida toimuvat niivõrd, kui sellesama silma kaudu näha oli, millega tegeleti, sest teine oli kinni teibitud. Kõigepealt lõigati sarvkesta pinnal lahti 0,25 mm paksune lapp, mis tõsteti enne laseriga töötlemist ühest servast üles (nagu raamatu lehhekülg keerati lahti). Seda lapi tõstmist ma nägin, pilt muutus siis ühtlaselt uduseks. Läbi udu ilmus laseri punane kiir, mis suristas umbes 20 sekundit ja selle aja sees oli tunda ka kärssamist, mis meenutas natuke hambaarsti juures puurimisel tekkivat haisu. Seejärel paigutati lapike täpselt oma endisele kohale tagasi, arst silus seda mingi pintslikesega ja oligi korras. Teise silmaga tehti samad toimingud ja mõne hetke pärast võisingi juba omal jalal silmakeskusest välja astuda. Esimesed 4 tundi pidin muidugi kodus pikali olema ja iga 20 minuti tagant silmi niisutama, aga 3 tunni möödudes suutsin eemalt raamaturiiulilt juba ka kõige peenemat pealkirja lugeda.

Tasapisi läheb ikka veel nägemine paremaks, kuigi tundub, et enam ei ole ju kuhugi minna, ma juba näen niiiii hästi. See on ülimalt suurepärane tunne, kui hommikul silmi avades ei pea esimese asjana jooksma vannituppa läätsesid paigaldama, vaid näen kohe kõike - selgelt. Sügav kummardus KSA silmakeskusele ja dr. Ants Haavelile, kes tegid selle kõik võimalikuks! Ma näen elu nüüd täiesti uue külje pealt!

3 kommentaari:

Ingrid ütles ...

Kõigepealt palju õnne selgelt nägemise puhul:)! Olen isegi mõelnud sellele opile minna, aga see tundub kuidagi väga õõvastav.Olen alati mõelnud,et kuidas see silm selle laseri ja kõige peale paigal suudab püsida?!?!. Siit ka küsimus, et kas sul ei tekkinud mingitki soovi silma pilgutada või mujale vaadata?

Liska ütles ...

Ingrid, see on väga lihtne :) Silm tuimestatakse kõigepealt tilkadega ära, seejärel asetatakse paika lauhoidja. See on selline asi, mis pannakse silmamuna ümber laugude vahele ja sa ei saa lihtsalt pilgutada. Arst samal ajal niisutab su silma pidevalt. Ja silmamuna liikumisega käib laser kaasa. Seega kõigele on mõeldud ja karta pole tegelikult midagi :). Väga kiiresti ja mugavalt käib.

Ingrid ütles ...

Tänud! Nüüd tundub asi leebem:). Eile su blogi lugedes, sain nii mõneski teemas targemaks (nt gadget'ite lisamine)