Hei-hoo-hei-hoo, käib töö ja vile koos!


Oleme alustanud puhkust minu vanemate juures. Hetkel on käsil sauna töökorda saamise projekt ja nagu ikka sellistel puhkudel, oleme pidanud silmitsi seisma mitme tagasilöögiga. 80ndate lõpus ehitatud hoone on nii kindlalt kokku mätsitud, et kõik torud ja juhtmed jms on seinte ja põrandate alla kindlalt ära peidetud, see tähendab - sisse valatud. Lisaks on sel ajal käepärast olnud materjalid ja meetodid pisut kaheldavad.
Eile näiteks pidime korstnasse lohakusest jäetud pilu parandama, mis asus täpselt laetalade ja korstna ristumiskohas, kuhu keeruline ligi pääseda. Tegime seda pööningu lae ja korstna vahelise ava kaudu, mis oli u 2 cm lai. Pilu asus mõnekümne sentimeetri sügavusel, nii et käsi sinna ei ulatanud. Ohh, see oli paras udjamine, aga tehtud saime. Eriti "meeldiv" oli see, et pööningule sarikate vahele armastavad herilased ja muud sumisejad/põrisejad pesasid teha ja ma vannun, et meie pea kohal tiirutasid vaablase mõõtu jurakad elukad. Kui töö valmis, siis ma olin sealt lakast nii kiiresti all, et ämber mördiga lendas laias kaares luugist välja ja ise põhimõtteliselt lasin redelist liugu. Ma olen seda pööningut lapsest saadik peljanud.
Teine suur probleem, mis sauna töötamist pärssis, oli kuskil maapinnas asuv veetoru, mis talvel külmaga katki löönud. Vesi oli sisse unustatud ja oligi korras. Jällegi on keegi tark kunagi nõukaaja lõpus toru enne hoone alla paigutamist liiga maapinna lähedale toonud ja nüüd oleks vaja pool õue üles kaevata, et katkine koht üles leida. On küll aimdus, kus see koht olla võiks, aga kindel ei saa olla. Seda tööd me hetkel ette ei võta, seega tuleb vesi mõnda aega voolikuga sauna vedada. Aga ka selle töö juures tuli tagasilööke, kuna selgus, et toru, mille kaudu külm vesi sauna ahju voolab, kus see soojaks köetakse, on samuti katki. Kui kraani lahti keerasime, oli hetkega pool lavaruumi vett lahinal täis. Tulemus see, et vaja on muretseda hoopis uus boiler, et vesi ei peaks enam üldse läbi saunaahju käima. Miks? Sest ka neid torusid, mis ahju suunduvad, ei ole võimalik korda teha - kogu vaev ei ole seda lihtsalt väärt, boileriga on lihtsam.
Positiivne kogu asja juures on see, et põhimõtteliselt on kõik vead (pöidlad pihku) nüüd tuvastatud ja osa neist juba ka parandatud (näiteks korsten). Boileri paigaldamine on eesseisev suurem töö, aga nii tublide töömeeste käes nagu minul on, käib see kindlasti ludinal. Ootan huviga, et saaks juba laval leili visata.

Maal on ikka nii mõnus...






Kommentaare ei ole: